Ziek wegvervoer?

In september 2000 kwam het tot een uitbarsting. Voornamelijk eigen rijders protesteerden tegen de explosieve dieselprijsverhoging. Met deze gegevens gingen de werkgroep Structuurverbetering en de werkgroep Doorberekening aan de slag. Deze werkgroepen leverden allerlei aanbevelingen, maar stelden vooral vast dat het goed mis is in het gehele wegvervoer.
De conclusie dat het wegvervoer ziek is komt voort uit het gegeven dat de eigen rijder vaak zo'n honger heeft naar omzet dat hij daarvoor bereid is een (te) lage prijs te berekenen. Die prijs moet dus omhoog. Dat brengt echter natuurlijk een risico met zich mee. Vele kleine ondernemingen zullen sneuvelen omdat de verladers (opdrachtgevers) zich zullen blijven wenden tot degene die hun vracht voor de laagste prijs wil vervoeren. Dit zal leiden tot een "koude sanering", waarbij veel bedrijven failliet gaan.
Ook stellen de werkgroepen het belang van brandstofclausules in transportcontracten centraal. Zo'n brandstofclausule wordt vastgelegd in de contractvoorwaarden en is geobjectiveerd op grond van cijfers waarover beide partijen het eens zijn. Zo'n brandstofclausule wordt vaker gebruikt naarmate de relatie tussen beide partijen sterker is of wanneer het vervoer en het daarvoor benodigde materieel specifieker is. Die relatie is losser aan de onderkant van de wegvervoersmarkt. En dat heeft negatieve invloed op de uiteindelijke marktprijs en het rendement. Het plant zich voort in de gehele bedrijfskolom.
De middelgrote ondernemingen fungeren in dit geheel vaak als doorgeefluik. Zij zijn (als zij als vervoerder opdrachtgever zijn tot het vervoer) over het algemeen weinig bereid een brandstofclausule op te nemen in het transportcontract. Slechts 11 procent sluit brandstofclausules af. Dit staat tegenover 37 procent in de gevallen waarin een verlader als opdrachtgever optreedt. De middelgrote onderneming voelt zo de druk om nog meer chauffeurs als eigen rijder te laten rijden om zo kosten te besparen. De verladers, georganiseerd in de EVO, hebben te kennen gegeven te willen meedenken over het omzetten van deze conclusies in concrete plannen. En ook de grotere vervoerders hebben ingezien dat het zo niet langer kan en dat de sector in een vicieuze cirkel terecht is gekomen. Positieve geluiden dus.



© 2001 het virtuele transportbedrijf.
Reacties zijn welkom: info@transportbedrijf.com