Zelfstandig maar kwetsbaar.

De werkgroep Structuurverbetering Goederenvervoer over de Weg heeft een aantal pittige feiten op een rij gezet wat betreft de financiële situatie van de eigen rijders. Het zo ontstane beeld is absoluut negatief te noemen.
Op grond van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek is geconstateerd dat de rentabiliteit van de kleine ondernemingen in het wegvervoer onaanvaardbaar laag is. In 1998 kwam een kleine onderneming gemiddeld uit op een gewogen rendement van 1,5 procent tegenover de middelgrote bedrijven met 2,4 procent en de grote bedrijven met 4,3 procent. Daar bovenop moet men nog stilstaan bij het feit dat bij een kleine onderneming de eigenaar en/of directeur zich een beloning moet toerekenen van 75.000 gulden. Dan komt de kleine onderneming uit op een negatief rendement van zo'n 4,1 procent.
De eigen rijder maakt lange uren voor een laag inkomen vergeleken bij zijn Cao-collega's. Zijn gemiddelde uurloon komt uit op zo'n 19,30 gulden en het loon van de Cao-chauffeurs ligt rond de 28,80. Cao-chauffeurs in het internationale vervoer komen zelfs op een uurloon van 37 gulden. Ook is de eigen rijder vaak niet verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid en bouwt hij lang niet altijd voldoende pensioen op.
De eigen rijder is verder natuurlijk zeer kwetsbaar voor kostprijstijgingen, zoals bij diesel in september vorig jaar pijnlijk duidelijk werd. De lange betalingstermijnen helpen hem ook niet op weg en vaak zijn de diensten van factoringaanbieders te duur voor de eigen rijders.



© 2001 het virtuele transportbedrijf.
Reacties zijn welkom: info@transportbedrijf.com